Znanje koje bi valjalo usvojiti | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Znanje koje bi valjalo usvojiti

Na kratkoj Školi neophodnog znanja sudjelovat će umjetnici Dubravka Ugrešić i Slobodan Šijan, te filozofi Alexander Garcia-Düttmann i Peter Szendy.

Pripremila: Martina Domladovac

Alexander Garcia-Düttmann / FOTO: Davor Petričić, Muzički biennale Zagreb

  • A
  • +
  • -

MaMa, Booksa i Kulturpunkt početkom prosinca u Zagrebu organiziraju kratku Školu neophodnog znanja, u trajanju od 4. do 15. prosinca. Umjetnici Dubravka Ugrešić i Slobodan Šijan, te filozofi Alexander Garcia-Düttmann i Peter Szendy u različitim će formatima izložiti što za njih danas predstavlja neophodno znanje koje bi valjalo usvojiti.

Program započinje 4. i 5. prosinca u Kinu Tuškanac filmskim programom po odabiru Alexandera Garcia-Düttmanna. Četvrtog prosinca prvo prikazujemo Nebo kentaura, novi film klasika argentinskog filma Huga Santiaga. Potom će redatelj i Garcia-Düttmann razgovarati o filmu i o Santiagovom opusu, koji je važan za novije generacije argentinskih filmaša ali i filozofe kao što je Gilles Deleuze. U subotu, petog prosinca prikazat ćemo film Luchina Viscontija Drage zvijezde Velikog medvjeda iz 1965. godine, a u koji će Garcia-Düttmann dati uvod.

Od 7. do 10. prosinca u MaMi se održavaju dva dvodnevna seminara, s početkom u 16 sati. Prvo će 7. i 8. prosinca francuski filozof Peter Szendy održati seminar na temu Estetički supermarket u kojem će predstaviti svoj rad o odnosu slike, filma i novca. Zatim će u drugom seminaru 9. i 10. prosinca Dubravka Ugrešić izložiti svoja promišljanja o tome što je za nju kao književnicu nužno znanje. Njen seminar dijelom će se osloniti i na esej Karaoke kultura koji zajednički objavljuju Booksa i MaMa, a o kojem će biti riječi u Booksi u petak, 11. prosinca, u 12 sati u razgovoru s autoricom.

Program će zaokružiti Slobodan Šijan, s kojim će se njegovoj novoj knjizi Filmus - priče o filmu razgovarati u MaMi u ponedjeljak, 14. prosinca, da bi naposljetku na Kratkom utorku u Kinu Tuškanac, 15. prosinca bili prikazani Šijanovi eksperimentalni filmovi.

Zbog ograničenog mjesta na seminarima Szendyja i Ugrešić potrebna je najava sudjelovanja putem elektroničke pošte do 3. prosinca.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 24.11.2015

VEZANE VIJESTI

Aktivni naratori svojih sudbina

Piše: Martina Domladovac

Ovogodišnji Human Rights Film Festival donosi izbjegličke priče iz različitih aspekata, ali i druge teme jednakosti i tolerancije.

Od građanstva do stvarne sreće

Piše: Vatroslav Miloš
Multimedijalni institut u studenom objavljuje knjige Franca Morettija, Alaina Badioua i Dubravke Ugrešić.

Prava za koja nismo znali da ih imamo

Piše: Ante Zlatko Stolica

Iza nas je dvanaesto izdanje Human Rights Film Festivala u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture URK.