Znanstvena fantastika u službi feminističke borbe | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Znanstvena fantastika u službi feminističke borbe

Film Rođene u plamenu redateljice Lizzie Borden prikaz je političke borbe žena za revolucionarnu emancipaciju smještene u distopijsku budućnost.

19.12.2017 , Zagreb - Kulturno-informativni centar
  • A
  • +
  • -

Centar za ženske studije i Zagrebi! festival pozivaju na projekciju filma Lizzie Borden Rođene u plamenu (Born in Flames), koja se održava u utorak, 19. prosinca, u 19 sati u zagrebačkom Kulturno informativnom centru.

Riječ je o filmu iz 1983. godine u kojemu se kroz distopijski narativ propituje rasizam, klasno pitanje, heteronormativnost, seksizam, mizoginija i (ne)mogućnost revolucije.

Radnja filma odvija se deset godina nakon fikcionalne revolucije i dolaska na vlast socijaldemokratske stranke koja ne uspijeva riješiti žensko pitanje. U New Yorku se aktivistkinje kroz dvije piratske radiostanice bore protiv rasizma i patrijarhalnih društvenih odnosa jasno pozivajući na žensku emancipaciju dok Ženska vojska patrolira ulicama.

Politička borba koja se bavi pitanjima ženskoga rada, nasilja prema ženama, državne opresije, položaja lezbijki itd. izlazi iz okvira mirnog protestnog aktivizma, a feministička scena suočava se s pitanjima organiziranja, solidarnosti, preuzimanja odgovornosti za žensku borbu i istinsku socijalističku revoluciju koja se tek treba dogoditi.

Nakon projekcije o filmu će razgovarati Leonida Kovač, Biljana Kašić i Ivana Keser.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 19.12.2017