Znanstveno fantastične žene | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Znanstveno fantastične žene

Druga tribina iz serije tribina SF u Booksi bavit će se ženama - spisateljicama znanstvene fantastike u Hrvatskoj.

08.03.2011
  • A
  • +
  • -
Iako to možda na prvi pogled nije vidljivo, uloga je žena u znanstvenoj fantastici nezaobilazna. Današnji SF začela je žena. Roman Frankenstein ili moderni Prometej autorice Mary Shelley, prvi put objavljen 1818. godine, obično se smatra polaznom točkom suvremenog književnog žanra znanstvene fantastike. I modernu hrvatsku znanstvenu fantastiku začela je žena. Bila je to Marija Jurić-Zagorka. Danas je njen roman Crveni ocean, serijaliziran od 1918. do 1919. godine, prepoznat kao prvi u našoj književnosti s jasno istaknutim SF elementima.

Od 1976., godine kad s pokretanjem časopisa Sirius počinje uglavnom neprekinuto stvaralaštvo znanstvene fantastike u nas, brzo se istaknuo niz spisateljica, osobenih i prepoznatljivih stilova, visoke literarnosti i spremnosti da se bez straha prihvate ozbiljnog propitivanja nadolazeće budućnosti i svega što ona donosi čovječanstvu. Na samom početku 1980-ih zabljesnuo je trolist autorica, kojeg čine Vesna Popović, Tatjana Vranić i Biljana Mateljan. Njima će se sredinom 1980-ih pridružiti i Veronika Santo, te Vesna Gorše. Taj se fenomen nastavio i 1990-ih, kad se pojavilo više nezaobilaznih novih spisateljica: navedimo tek Tatjanu Jambrišak, Marinu Jadrejčić, Jasminu Blažić, Milenu Benini i Viktoriu Faust. Utjecaj autorica i njihova važnost u našoj znanstvenoj fantastici osjećaju se i u novom stoljeću, kad se uz već priznate spisateljice, javljaju i mnoge nove, poput Tereze Rukober, Gordane Kokanović-Krušelj, Nade Mihaljević, Ive Šakić-Ristić, Sanje Tenjer i Katarine Brbore.

Svima njima zajednička je visoka stilska razina pisanja, te novi, zanimljivi pogledi na teme i motive znanstvene fantastike i drugih podžanrova fantastične književnosti, što nerijetko rezultira boljim i modernijim tekstovima nego što su ih znali pisati njihovi muški kolege.

Na Dan žena, 8. ožujka u 19 sati, na tribini u Booksi će se pokušati detaljnije ispitati fenomen žena u hrvatskoj znanstvenoj fantastici. Također, bit če predstavljeno i nekoliko zbirki priča koje su napisale naše poznate autorice znanstvene fantastike.

Tribinu osmišljava i vodi Aleksandar Žiljak, ilustrator, pisac i urednik. Na tribini sudjeluju Milena Benini, spisateljica, urednica i prevoditeljica, te Katarina Brbora, mlada ali već zapažena autorica znanstvene fantastike.

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 03.03.2011