Znanstvenofantastični retrovizor | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Znanstvenofantastični retrovizor

SF u Booksi predstavlja rezime i komentar domaćih SF naslova objavljenih u 2012.

18.12.2012 - 19.12.2012 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

Iako se svjetlo na kraju tunela krize ni izdaleka ne nazire, protekla 2012. godina donijela je niz zanimljivih znanstvenofantastičnih knjiga. Dva renomirana SF autora objavila su prve romane: Branko Pihač Mačje oko i Aleksandar Žiljak Irbis. Ova dva romana, različita po temama kojima se bave, možda najbolje ocrtavaju moguće pravce razvoja hrvatske znanstvene fantastike. K tome, uočljiva je i prisutnost naslova omladinske urbane fantastike, koja se prodaje na kioscima. Najznačajniji, ali ne i jedini, su naslovi četiri nastavka serijala Luna Roberta Naprte. Uz sve nedostatke ovih, u suštini, imitacija stranih omladinskih megahitova, ovakav 'kiosk' pristup možda bi učinio domaću spekulativnu prozu pristupačnijom i zanimljivijom najširem čitateljstvu.

Konvencije su i nadalje mjesta za predstavljanje novih zbirki priča: istrakonskoj Astrolab gladi, sferakonskoj Smak! i zbirci Festivala fantastične književnosti u Pazinu Priče o vinu, pridružio se i Kontakt, zbirka hrvatskih priča na engleskom, objavljena povodom SFeraKona/Eurokona 2012. I ove zbirke, iako sad već tradicionalne, otvaraju niz pitanja koncepcijske prirode.

Tu je i časopis UBIQ, čija su dva ovogodišnja broja nedvosmisleno pokazala odmak od klasične znanstvene fantastike prema spekulativnoj književnosti u najširem smislu. S druge strane, Sirius B, iako je već došao do sedmog broja, tek treba postati relevantan za domaću znanstvenu fantastiku.

Konačno, ali ne i najmanje važno, ove godine objavljene su dvije teorijske knjige, obje posvećene fantasyju. To su knjiga Petre Mrduljaš Doležal Prstenovi koji se šire, te zbirka eseja Darka Suvina Preživjeti Potop. Ove dvije knjige nastavljaju niz naslova iz prethodnih godina (Zoran Kravar, Marijana Hameršak) koji se bave fenomenom fantasyja i rubnih područja fantasy književnosti.

Na tribini će se predstaviti i prokomentirati ovi i drugi naslovi i pokušat će se odgovoriti na pitanja u kom se smjeru kreće hrvatska znanstvena fatnatstika, kako i da li kriza utječe na SF izdavaštvo, što možemo očekivati u sljedećoj godini?

Tribinu osmišljava i vodi Aleksandar Žiljak, ilustrator, pisac i urednik časopisa UBIQ, a gošća je Tatjana Jambrišak, spisateljica, prevoditeljica, nakladnica i dugogodišnja urednica SFeraKonskih zbirki, a ista se održava u utorak, 18. prosinca, s početkom u 19 sati

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 17.12.2012