Zoomirajmo ravnopravnost | kulturpunkt

Najave Izložba fotografija

<

Zoomirajmo ravnopravnost

Može li se fotografijom ilustrirati razvoj društvene svijesti o potrebi uključivanja muškaraca u postizanje rodne ravnopravnosti?

02.10.2012 - 10.10.2012 , Zagreb - Galerija Nova

Devetnaest izložbenih fotografija pokušavaju dati odgovor na pitanje o društvu u kojem su muškarci skloniji podržati rodnu ravnopravnost. Autori i autorice fotografija dokumentirali su rodnu (ne)ravnopravnost i angažman muškaraca u svakodnevnim kućanskim poslovima, brizi o djeci i starijima i neplaćenom volonterskom radu. Je li svakodnevno pripremanje hrane muška domena? Što ostaje kada se potroše rodne uloge? Može li se fotografijom ilustrirati razvoj društvene svijesti? Sve su to pitanja o kojima govore fotografije.

Svečano otvorenje izložbe održat će se 2. listopada, s početkom u 17 sati u Showroomu Galerije Nova. Na otvorenju će biti dodijeljene i nagrade najboljim fotografijama prema ocjeni stručnog žirija u sastavu Ana Opalić, Saša Ban i Vedrana Kobaš. O rodnoj ravnopravnosti govorit će Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, članice i član stručnoga žirija i predstavnica CESI.

Izložba fotografija dio je projekta Muškarci i rodna ravnopravnost u Hrvatskoj kojem je cilj osvijestiti potrebu uključivanja muškaraca u postizanje rodne ravnopravnosti kod donositelja odluka i kreatora politika i programa. U prilog toj potrebi govore podaci CESI istraživanja koje je pokazalo da većina muškaraca podržava rodnu ravnopravnost na razini stavova, ali to nije vidljivo u njihovu ponašanju. Izložba je realizirana uz podršku CARE International, Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Što, kako i za koga/WHW i nakladničke kuće AGM.

Izložba ostaje otvorena do 10. listopada.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.10.2012