Zrcalne refleksije majka-kći | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Zrcalne refleksije majka-kći

Izložba i performans Dolina Vlaste Delimar intiman je zapis o odnosu dviju žena koje se pokušavaju uzajamno nadograđivati bez obzira na sve sličnosti i različitosti.

08.05.2018 - 19.05.2018 , Zagreb - Galerija SC-a
  • A
  • +
  • -

U utorak, 8. svibnja u Galeriji SC u 21 sat otvara se izložba Dolina, prvi dio umjetničkog rada Diptih Dolina...Magda jedne od najpoznatijih hrvatskih umjetnica i performerica, Vlaste Delimar. Kao uvod u izložbu u 20 sati u Teatru &TD održava se istoimeni performans autorice. 

Izložba Dolina intiman je zapis kroz koji umjetnica pokušava misterij i "užas" majčinstva postvariti putem umjetnosti, a s naglaskom na zrcalne refleksije majka-kći, s povremenim likom bake koja je jedna od poveznica njihova genetskoga ponašanja. Ovaj intiman zapis svojevrstan je obračun sa svim frustracijama u odnosu majke i kćeri, u odnosu dviju žena koje se pokušavaju nadograđivati uzajamno bez obzira na sve sličnosti i različitosti.

Izložba se sastoji od niza portretnih fotografija iz različitih životnih dobi akterica koje su postavljene kroz njihove paralelne svjetove i memorije. Fotografije su povezane uskom crvenom vrpcom kao simbolom neminovnosti odnosa, koji svojom fragilnošću upućuje i na mogućnost emancipacije. 

Performans Dolina koji prethodi izložbi intiman je zapis Vlaste Delimar nastao kao sjećanje na dan rođenja njezine kći Doline, a čin rađanja, koji nije bio jednostavan, postaje poligon za izvedbu koja zahtijeva totalnu prisutnost tijela kao apsoluta egzistencije. Tekst djelomično izgovara sama autorica, dok izvođačica Josipa Bubaš transformira - performira kroz tijelo i pokret, pokušavajući nemoguće učiniti mogućim. 

Broj posjetitelja performansa je ograničen te je potrebno unaprijed rezervirati ulaznice.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 07.05.2018