Žudnja i narav | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Žudnja i narav

Damir Stojnić dokida granice između medija performansa, slike i crteža, a misao inkorporiranu u umjetničko djelo uobličuje u simbole kojima ilustrira svoje viđenje stvarnosti.

09.03.2015 - 31.03.2015 , Rijeka - Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU)
  • A
  • +
  • -

Izložba Damira Stojnića Ignisogrami / Konflagracije bit će otvorena u ponedjeljak, 9. ožujka, u 19 sati u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Mnogi veliki umjetnici pokazali su da se umjetnost svojom kreacijom može približiti najdubljoj istini i spoznaji, ali ju se može zahvatiti tek onoliko koliko je dano njezinu autoru, u naznakama isprepletenim s ljudskim osjećanjima i životnim okolnostima. U tim nastojanjima Damir Stojnić dokida granice između medija performansa, slike i crteža, jednako kao što misao ukorporiranu u umjetničko djelo uobličuje u simbole kojima ilustrira svoje osobno viđenje stvarnosti.

Postav izložbe uključuje djela iz dvaju ciklusa – Ignisogrami i Konflagracije; oba označavaju umjetnikovo odazivanje svome unutarnjem porivu koji nadilazi racionalno, traganju za odgovorima i razumijevanju toga svoga intuitivnog zova. Budući da u tome nije osamljen, jer ista žudnja postoji otkad je čovjeka, u traženju tog ekvivalenta Stojnićeve su umjetničke zaokupljenosti povezane s metafizičkim, astrološkim, alkemijskim, antropozofskim i gnostičkim temama i učenjima te osobnim poimanjem naravi suvremene umjetnosti.

Izložba je otvorena do 31. ožujka.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 06.03.2015