Zvane Črnja Marku Pogačaru | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Zvane Črnja Marku Pogačaru

Nagrada Zvane Črnja koja se dodjeljuje najboljoj zbirci eseja, Pogačaru je pripala za knjigu Atlas glasova: Antieseji.

U svojoj novoj knjizi Marko Pogačar promišlja teme suvremenog života. Glavni lik ovih "antieseja" je urbani nomad koji prelazeći granice upija pojmove, dojmove i senzacije. Pogačar piše o svačemu: o Baudelaireu, Rilkeu, Dragojeviću, o stvarima koje nestaju kao što su kolodvorski restorani, ulične vage, britve i pisaće mašine te otvara  rad na političkom, ponajprije u tematiziranju kapitalizma i Istočne Europe. Sam autor je pak Atlas glasova opisao kao bilježnicu pabiraka, zbirku žanrovski vrlo različitih tekstova pisanih po narudžbi.

Pjesnik Ivica Prtenjača vrlo se pohvalno osvrnuo na zbirku: "Čitajući na kraju i Pogačarove eseje sve me više opsjeda osjećaj lijepe uznemirenosti za kojim sam dugo čeznuo. Atlas glasova iznimna je knjiga koja se može čitati iz svih svojih pupoljaka koje možemo zvati i smjerovima ili načinima. Kakogod, onaj koji hoda i drhti u ovim rečenicama mlad je i osobit čovjek koji se još uvijek, usprkos svemu, ne srami vlastite, gotovo zarazne, nade. Pjesnik koji je zastao između dva udarca bubnja."

Marko Pogačar rođen je 1984. u Splitu. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu završio je studij komparativne književnosti i opće povijesti. Do sad je objavio tri knjige pjesama Pijavice nad Santa Cruzom, Poslanice običnim ljudima i Predmeti te svoju esejistiku i kritiku redovito objavljuje u domaćoj periodici i na Trećem programu Hrvatskog radija. Rukopis Pijavice nad Santa Cruzom osvojio je nagradu AGM-a i Vijenca za najbolji neobjavljeni rukopis mladih autora. Pjesme su mu prevedene na desetak jezika. Početkom ove godine Pogačar je objavio zbirku suvremenog pjesništva Jer mi smo mnogi.  Urednik je u dvotjedniku za kulturna i društvena zbivanja Zarez te član redakcije književnog časopisa Quorum.

Pogačaru je nagrada dodijeljena u sklopu 9. dana eseja, održanih u Puli 28. i 29. listopada.


 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 31.10.2011