Zvijezde svjetskog kazališta | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Zvijezde svjetskog kazališta

Festival svjetskog kazališta ove godine, uz česte goste kao što su Jan Fabre i Thomas Ostermeier, dovodi Alaina Platela, Iva von Hovea i Bastiana Krafta.

  • A
  • +
  • -

Deveto izdanje Festivala svjetskog kazališta održat će se u Zagrebu od 9. do 27. rujna na pozornicama Zagrebačkog kazališta mladih, Hrvatskog narodnog kazališta i Gavelle.

Zagrebačka će publika imati priliku ponovno vidjeti rad berlinskog redatelja Thomasa Ostermeiera koji ovoga puta gostuje s interpretacijom Shakespeareovog Otela. Širokoj publici poznat je i Jan Fabre, svestrani flamanski umjetnik koji će se predstaviti autorskom vizijom mita o Prometeju, jednom od prvih buntovnika koji krade oganj od Zeusa i donosi ga ljudima. Nizozemski redatelj Ivo van Hove spojem dramskog, videa i filma istaknuo se na cjelokupnoj svjetskoj sceni, a predstava Opening night, nastala prema filmu Johna Cassavetesa poziv je publici na uzbudljivu interakciju. Iz bečkog Burghteatera stiže Dorian Gray u režiji mladog njemačkog redatelja Bastiana Krafta koji je viktorijanski roman o strahu od starenja pretočio u suvemenu priču o opsesiji izgledom i savršenim tijelom. Gardenia belgijskog koreografa i redatelja Alaina Platela priča je o barcelonskom kabareu koji zatvara svoja vrata i u zadnjoj izvedbi okuplja umirovljene zvijezde, transvestite koji pripremaju neke od najljepših glazbeno-plesnih točaka, imitirajući Marlene Dietrich, Dalidu Lizu Minelli.

Izvor: ZeKaeM / Foto: iz predstave Opening night Iva Von HoveaObjavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 19.07.2011