Zvučna šetnja | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Zvučna šetnja

Projekt OdzivNa mjesta - Zvučne mape (Response Sound Maps/Walks) održava se u Ljubljani i Zagrebu.

U sklopu ovogodišnjeg Trećeg kampa kulture, međunarodnog projekta koji se odvija u organizaciji Udruge za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture - Sintoment,  ostvarena je partnerska  suradnja  s Institutom za obradu suvremenih umjetnosti CONA iz Ljubljane. Riječ je o "art walk" projektu OdzivNa mjesta - Zvučne mape / Response Sound Maps/Walks

Devet odabranih radova koji se temelje na percepciji zvuka, formiraju Zvučne mape. Umjetnici predstavljaju zvuk koji je primaran u njihovom radu te su ga postavili na lokacije na karti koje su uvjetovale stvaranje njihovih djela. Odabrani radovi dijele percepciju  društvenih i političkih događaja utemeljenu na zvučnoj intervenciju u javnom prostoru. Posjetitelju je dopušteno više načina percepcije: fizičko iskustvo hodanja/artistwalks na obilježenim stazama koje se sastoje od umjetničkih djela u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Mostaru i Durresu, virtualne karte postavljene u galeriji i na webu i kombinacije fizičkih i virtualnih iskustava.

Službeno otvaranje projekta je u Ljubljani, 6. studenog u 20 sati, u izložbenom prostoru Aksioma. Otvorenje projekta Response Sound Maps/Walks u Zagrebu bit će u KIC-u 8. studenog od 19 sati. Gostovat će predstavnici CONE – Brane Zorman i Irena Pivka i umjetnik UDo NOll (radio Aporee) iz Berlina. Nakon predstavljanja projekta, a ujedno i posebno kreirane "art walk" aplikacije za mobilne uređaje, posjetitelji i organizatori će se uputiti na lokacije projekta (Manduševac, Jurišićeva ulica, Masarykova, Cvjetni trg-Varšavska  i Savska ulica). Za ovaj projekt slovenskih partnera Sintoment je odabrao dvije organizacije iz Hrvatske (Zagreb) - Bacače sjenki i Zle bubnjare.

Bacači sjenki neprofitna je međunarodna umjetnička i produkcijska platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalnih umjetnosti, posebice u području njihove primjene u urbanim prostorima. Osnovali su je 2001. Boris Bakal i Katarina Pejović, koji čine njezinu kreativnu i produkcijsku jezgru. Sa svojim projektima sudjelovali su na nizu manifestacija i festivala u zemlji i svijetu, te polučili niz priznanja i nagrada. Rad kojim će se Bacači sjenki predstaviti u sklopuizložbe Response Sound Maps/Walks: Čovjek je prostor: Vitić_pleše, Dinamična humano-urbana Mreža (Bacači sjenki, 2005-2012) - 10-minutni "soundwalk" na četiri lokacije u i oko zgrade u Laginjinoj 9 u Zagrebu.

Zli bubnjari predvodnici su različitih svečanosti i borbi čovjeka u "pravu na grad". Svojim su nastupima odredili ritam najmnogoljudnijim prosvjedima u gradu  Zagrebu u zadnjih desetak godina. Dva puta su otkucali podne kod Manduševca na Trgu bana Jelačića u performansu Tomislava Gotovca (2002. i 2011.) u počasnom performansu Vlaste Delimar i Milana Božića u sklopu projekta Apsolutni umjetnik (sjećanje i osjećaji) Antonio Gotovac Lauer. Njihov rad High noon, koji su priredili Bernarda Cesar, Marija Juza, Filip Pintarić (Sintoment, IA Organizam) i Kornel Šeper, odvijat će se u 15-minutnoj šetnji na sedam odabranih lokacija između fontane Manduševac i Savske ulice. High noon temelji se na radovima iz proteklog razdoblja: T.G.-Točno u podne-Manduševac – (1:37), Prosvjed Roda-Jurišićeva ulica – (0:29), Prosvjed Roda-Masarykova – (0:29), Prosvjed-Cvjetni Trg-Varšavska – (2:23), Prosvjed-Cvjetni Trg-Varšavska – (2:09), V.D.&M.B.-Točno u podne-Manduševac – (3:45), Prosvjed HT radnika-Savska – (1:26). 

Autori koji će se predstaviti na izložbi u Ljubljani su Daniel Premec, Maja Pelević i Milan Marković, Ronald Panza i Mili Sefić, Bacači sjenki, Zli bubnjari, Simona Hamer, Simona Semenič i Zalka Grabnar Kogoj, Ervin Hatibi, Saša Markovič Mikrob, Irena Pivka i Brane Zorman.

Projekt  OdzivNa mjesta - Zvučne mape odvija se u organizaciji Instituta za obradu suvremenih umjetnosti CONA iz Ljubljane i partnera. Selektori projekta su Irena Pivka, Jasmina Založnik, Bernarda Cesar, Mela Žuljevič i Manja Ristič. Hrvatski partner je udruga Sintoment, a projekt podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture republike Slovenije. 

Izvor: Sinotment


Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 01.11.2012