Zvučni pejzaži Rojca | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

Zvučni pejzaži Rojca

Na konferenciji za medije predstavljena je glazbena radionica kojom započinje projekt MM Lab u Rojcu.

  • A
  • +
  • -

Radionicu su predstavili Marino Jurcan, predsjednik udruge Metamedij, te voditelj radionice Marko Grbac Knapić. Kao što smo već pisali, cilj projekta MM Lab je "razvoj kulture mladih u području novih medija i tehnologija" koji "potiče edukaciju, prezentaciju i promociju na nacionalnom i međunarodnom nivou".

Najavljena radionica temeljena je pak na "konceptu šest katova zgrade Rojca i njihovih zvukova koji su inspiracija ili polazišna točka za stvaranje glazbe u Abletonu". Akustičko okruženje ili soundscape je glazba oko nas koja nastaje miješanjem zvukova prirodnog, mehaničkog i ljudskog porijekla. Audio zapisom specifičnog mjesta, u ovom slučaju po katovima zgrade Rojca, dobiva se polazišna točka za stvaranje glazbe. Osim što će naučiti koristiti računalni program Ableton kao alat za audio produkciju, polaznici ove radionice imat će i jedinstvenu priliku stvaranja glazbe inspirirane okolinom, katovima, ali i živošću Rojca. 

Voditelj radionice, Marko Grbac Knapić, producent je, glazbenik i istraživač zvuka koji se služi programom Ableton kao platformom za snimanje, skladanje i izvođenje glazbe u različitim formatima (plesna, ambijentalna, kazališna i filmska glazba, zvučne instalacije). Pohađao je džez odjel amsterdamskog Conservatoriuma, svirao u Forgotten Fish Memory Orchestra, skladao filmsku i kazališnu muziku, a trenutno vodi više umjetničkih projekata iz područja glazbeno-scenskih umjetnosti u Puli. Surađuje sa Istarskim narodnim kazalištem, pulskim kazalištem dr. Inat i nizom umjetnika iz područja audio i vizualnih umjetnosti.

Prva faza radionice održava se od 11. ožujka do 11. travnja, a druga - od 12. travnja do 12. svibnja. Sudjelovanje u radionici je besplatno za sve sudionike, a prijaviti se može putem elektroničke pošte.

Istovremeno s drugom fazom radionice - koja uključuje uvod u akustičko okruženje, produkciju u studijskom okruženju i studijski rad - započet će i video radionica čiji će polaznici, koristeći nastale zvučne zapise, naučiti raditi eksperimentalne glazbene video spotove. Prezentacija rezultata obje radionice bit će održana u formi audio-vizualnog performansa početkom ljeta, a završni će radovi biti objavljeni i "netlabelu" metamusic.cc.

Više o projektu MM Lab, kao i detaljnije informacije o radionicama, potražite ovdje.

 

Izvor: Metamedij

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 06.03.2013

VEZANE VIJESTI

Potakni kreativnost

Istraživanja su pokazala da u Istarskoj županiji drastično opada kulturna proizvodnja, stoga projekt Metamedia Lab direktno potiče jačanje produkcije i produkcijskih uvjeta mladih autora.