Zvuk i slušanje | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Zvuk i slušanje

Ultra-red i [BLOK] akustičkim će istraživanjem Trešnjevke pokušati ispitati što se desilo s antifašističkim nasljeđem.

FOTO: Siniša Glogoški

  • A
  • +
  • -

[BLOK] - Lokalna baza za osvježavanje kulture od 25. do 28. rujna organizira radionicu pod vodstvom umjetničkog kolektiva Ultra-red koja će se fokusirati na kvart Trešnjevku, a kao polaznu točku za rad postavlja sljedeća pitanja: Kako su transformacije Trešnjevke utjecale na povijesno nasljeđe revolucije? Što znači biti antifašist u gradu u kojem je antifašistička povijest na udaru ne samo revizionizma, već i fizičkog i simboličkog uklanjanja, u okviru neoliberalnih procesa i identiteta? Što kultura antifašizma znači danas i kome?

“Aktivistička umjetnost podrazumijeva poseban naglasak na prisvojenim estetskim formama čiji politički sadržaj obavlja oboje: i kulturnu analizu i kulturnu akciju. Umjetnički kolektiv Ultra-red predlaže političko-estetski projekt koji izokreće ovaj model. Ako organiziranje shvatimo kao formalne prakse koje grade odnose iz kojih ljudi izvlače analize i strateške akcije, kako umjetnost može doprinijeti tim procesima? Kako ti procesi već konstituiraju estetske forme? Kolektiv Ultra-red koristi zvuk i slušanje kao prostor političkog susreta kako bi razvijao kolektivni način rada i kroz njega istražili specifična pitanja i teme”, stoji u najavi radionice. 

“Namjera je”, ističu iz [BLOK]-a, “zajednički produbiti razumijevanje postavljena pitanja i kontradikcije s kojima ćemo se susresti. Polazeći od ovoga pitamo (se): Koji je zvuk odsutnosti u Zagrebu? Je li odsutnost prazna?”

Kao odgovor, svi koji žele sudjelovati u radionici imaju snimiti kratku zvučnu snimku. Snimka može biti snimljena na bilo kakvom uređaju (digitalni snimač, mobitel itd.), može biti snimljena u grupi ili samostalno i ne bi trebala prelaziti trajanje do dvije minute. Prijave su otvorene do 23. rujna, a šalju se putem elektroničke pošte.

Ultra-red razvija fragilnu, ali dinamičnu razmjenu između umjetnosti i političkog organiziranja. Grupu su 1994. osnovala dva AIDS aktivista, a tijekom godina u Ultra-red su se uključili brojni umjetnici, istraživači i organizatori iz različitih društvenih pokreta, kao što su migrantske borbe, antirasizam, participacijski razvoj zajednica, HIV/AIDS politika. Grupa je kolektivno producirala radio emisije, performanse, snimke, instalacije, tekstove i akcije u javnom prostoru. Istražujući akustični prostor kao mjesto razotkrivanja društvenih odnosa, Ultra-red poduzima akustičko mapiranje spornih prostora i povijesti. Koristeći istraživanje temeljeno na zvuku (koje nazivaju militantna zvučna istraživanja) direktno stupaju u organiziranje i analize političkih borbi.

Radionica se odvija uz podršku Centra za kulturu Trešnjevka, a dio je programa mikropolitike. Tematski fokus programa u 2014. je participacija kao dominantna paradigma koja strukturira socijalne interakcije, kao vrhunski ideal novog poretka koji se izjednačava sa samim pojmom demokracije. Nakon booma koji je od 1990-ih imala tzv. relacijska umjetnost želi se ponovo propitati participacijske modele kroz drugi modalitet diskusije. Kako umjetnici i aktivisti navigiraju participacijskom paradigmom, kako mapiraju granice suradnje i kako oblikuju participacijske forme u kritičkom angažmanu? Namjera je da se, s onu stranu konsenzusa, reflektiraju suptilne, ali presudne razlike u umjetničkim i kustoskim perspektivama oko teme suradnje i participacije, pritom ne zapadajući ni u fetišiziranje procesa izvan produkta, ni u to da participaciju izjednačavamo s politikom i obratno. Urednica programa je Vesna Vuković.

Izvor: BLOK

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 16.09.2014