Zvuk rukavice | kulturpunkt

Najave Performans

<

Zvuk rukavice

Prisustvujte performansu ekscentrične francuske umjetnice i glazbenice Laetitie Sonami.

28.05.2012 - 29.05.2012 , Zagreb - Galerija Močvara
  • A
  • +
  • -

U Galeriju Močvara navratit će  francuska umjetnica i glazbenica Laetitia Sonami. Performans nazvan A historical moment on a line between A and B, Laetitia će izvesti na vlastitom jedinstvenom, elaboriranom high-tech instrumentu nazvanom Lady’s glove.

Rukavica prva (zapravo par modificiranih rukavica za domaćinstvo) izrađena je prije više od jedanaest godina u suradnji s Paulom DeMarinisom za performans na poznatom Ars Electronica festivalu u Linzu. S vremenom će nastati i druga, bijela i duga rukavica, a odmah nakon nje i treća u glamuroznijoj zlatnoj varijanti. Rukavicu četvrtu iz 1994, a zatim i rukavicu petu (2011.) koju ćete imati prilike vidjeti u Galeriji Močvara, konstruirao je nizozemac Bert Bongers.

Osnova performansa su geste koje izvodi Sonami - one preko Lady’s glove instrumenta opremljenog s više od dvadeset senzora kontroliraju razne elektronske audio mehanizme, primjerice preko promjene udaljenosti ruke od tijela i tla. Rezultat svakog, čak i najmanjeg pokreta i najsuptilnije kretnje je promjena zvuka. Tijelo, pokret, ruka u rukavici i zvuk koji je utjelovljen - ne postoje nikakve druge prostorne reference. 

Kako sviranje rukavicama zvuči uživo možete saznati 28. svibnja u 20 sati.

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 23.05.2012