Zvuk + slika + mehanizam | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Zvuk + slika + mehanizam

U travnju se obilježava rođendan kluba Močvara koji broji punih 13 godina postojanja.

U sklopu proslave u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, 20. travnja u 20.00 sati, održat će se nastup slovenskog umjetnika Marka Batiste koji će izvesti svoj rad Timing Diagrams.

"Batistu u ulozi glazbenika na i-više-nego-atraktivnom retro-futurističkom instrumentu kojeg je sam sastavio prati Boštjan Čadež koji je odgovoran i za vizualni segment performansa. Izvedba se temelji na formuli koja uključuje zvuk, slika i mehanizam. Tijekom performansa ti su elementi znak za tri različita aspekta stvarnosti koji se isprepliću: elektronički, digitalni i mehanički. Prvi element zvuka izvodi se bez ikakve digitalne manipulacije, za razliku od slike koja je projicirana na velike bočne površine i centralni fragmentirani dio. No slika je hirovita, kao i zvuk, i neće se ponašati onako kako to od nje očekujete: nepredvidivost njihovog odnosa je uzbudljiva i uznemirujuća jer nikako ne paše našoj linearnoj logici koja baš u svemu traži simetriju i podudaranje. Treći element formule predstavljaju nešto poslušniji rotacijski elektromotori koji reagiraju na komande instrumenta i time zaokružuju sistem hibridnih veza između tri temporalna dijagrama: elektroničkog zvuka, digitalne slike i mehaničkog kretanja. Na kraju formule, iza znaka jednakosti, stoji stimulacija i stanje potpune uronjenosti u tehnologijom određeni krajolik. Zvuk + slika + mehanizam = ambijent: ne onaj koji priča neku priču i narativno komunicira značenja, nego onaj koji puno neposrednije uvlači, uranja publiku u nove načine percipiranja zvuka, u drugačije slušanje zvučne/bučne izvedbe, u korištenje osjetila na novim razinama", stoji u objašnjenju izvedbe.

Koncept i realizacija djelo su Marka Batiste, za video je zadužen Boštjan Čadež, a produkciju potpisuje Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti iz Ljubljane. Perfomans zajednički organiziraju URK, Močvara i Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse. Kustosice Galerije Močvara su Ena Hodžić, Ivana Jelača i Tereza Teklić.

Izvor: POGON

 

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 04.04.2012