kulturpunkt
Kulturoskop Kinemaskop

Cirkus Kolorado

Piše: Tonći Kožul

Zadnje sezone South Parka donijele su dobrodošlu dozu političkog samopropitivanja za jednu seriju koja redovito dočekuje na nož svaki novi vid progresivnih politika.

Audio

ABC: Alternativa kontaminiranom eteru

S predstavnicima domaćih community radija razgovarali smo o tome na koje sve načine ona mogu biti alternativa javnim i komercijalnim postajama.

Prema novoj raspodjeli moći

Piše: Ivana Pejić

Ideja participativne dodjele potpora svodi se na sasvim jednostavnu egidu – da oni koji su najviše pogođeni odlukama imaju pravo sudjelovati u njihovu donošenju.

Pacifističko-vegansko-sektaški teror

Piše: Lujo Parežanin

Pritisci na skvot u bivšoj zgradi Centra Vinko Bek opravdani su retorikom koja razotkriva potpuno uvijen odnos prema sistemskim problemima stanovanja i kulturne i socijalne infrastrukture.

Kulturoskop Kritika

Gdanjsk osamdesete, držali smo palčeve

Piše: Mirna Rul

Baveći se pogubnim posljedicama rastakanja socijalizma u Poljskoj kroz priču o gradu Gdanjsku, izložba Perspektive sjevera itekako govori i o našoj pesimističnoj stvarnosti.

Kulturoskop Kritika

Posljednji ispraćaj Kulture promjene

Piše: Renata Šparada

Stvaranjem nove vizije Francuskog paviljona izložba Hušman/Huzjan/Tadić odgovara na izvjesno pražnjenje tog prostora od sadržaja pod novim vodstvom Kulture SC-a.

Najave Predstavljanje

Kako raditi zajedno

21.11.2018 - 22.11.2018
Pula - Dnevni boravak DC-a Rojc, Rijeka - Filodrammatica

Pored širokog teorijskog okvira, zbornik uključuje i sedam studija slučajeva kojima su obuhvaćeni različiti modeli sudioničkoga upravljanja društveno-kulturnim centrima u Hrvatskoj.

DANAS
Najave Izložba

Precizno ocrtani klasni antagonizmi

22.11.2018 - 15.01.2019
Petrinja - galerija Krsto Hegedušić

Izložba Problem umjetnosti kolektiva: slučaj Zemlja donosi obilje arhivskih dokumenta i interpretacija neuralgičnih točaka jugoslavenskog društva kojim se bavi kolektiv Zemlja.

Najave Događanje

Afirmacija i očuvanje zajednice

22.11.2018 - 24.11.2018
Rijeka - Križanićeva 6a

U fokusu ovogdjišnjeg programa organizacije Građanke svom gradu je tema Zajednica u nastajanju i nestajanju, vezana uz pitanja migracija, solidarnosti i tolerancije.

Najave Izložba

Proročki nagovještaji društvenih promjena

22.11.2018 - 02.02.2019
Zagreb - Galerija Nova

Izložba Građani iz sjene kustoskog kolektiva WHW sažeta je verzija istoimene njemačke izložbe posvećene opusu redatelja Želimira Žilnika.

Najave Predstava

Istraživanje ostavštine utopijske gradnje

16.11.2018 - 23.11.2018
Zagreb - Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter

Predstava Iskop kolektiva BADco. polazi od utopijskih premisa planiranja stanovanja, socijalizacije i razmjene te neposredne uvezanosti životnog vijeka s njihovom realizacijom.

NATJEČAJI

Natječaji Poziv na sudjelovanje

Asistent/ica voditeljice projekata

ROK: 23.11.2018

Udruga Što, kako i za koga / WHW u sklopu programa stručnog osposobljavanja otvara natječaj za radno mjesto asistenta/ice voditeljice projekata.

ROK:
ZA 2 dana
Natječaji Poziv na sudjelovanje

Radionica stop motion animacije

ROK: 26.11.2018

U sklopu četverodnevne radionice polaznici/e će radit s plastelinom i savladati osnove oblikovanja te kreirati kratki animirani film stop motion tehnikom.

ROK:
ZA 5 dana
Natječaji Poziv na sudjelovanje

Likovno rješenje na pročelju zgrade

ROK: 26.11.2018

Otvoren je natječaj za članove HDLU-a za peto likovno rješenje plakata na pročelju zgrade tvrtke CROZ, vidljivo s petlje Avenije Marina Držića i Slavonske avenije u Zagrebu.

ROK:
ZA 5 dana
Natječaji Poziv na sudjelovanje

Izrada vizualnog identiteta

ROK: 27.11.2018

Od prijavitelja se ne očekuje isporuka gotovih rješenja već trebaju prezentirati referentni portfolio kojim će dokazati svoj kreativni i istraživački pristup.

ROK:
ZA 6 dana
Natječaji Poziv na sudjelovanje

Smaragdni eco film festival

ROK: 30.12.2018

Otvoren je natječaj za filmove za međunarodni filmski festival koji promiče ideje zaštite okoliša i održivog razvoja prikazivanjem profesionalnih i amaterskih videa i filmova.