kulturpunkt
Kulturoskop Kinemaskop

Minus i plus, ko Amer i Rus

Piše: Tonći Kožul

Usred svih špijunskih intriga, The Americans je suštinski serija o nekonvencionalnom, ali funkcionalnom braku dvoje ljudi i njihovim osobnim dramama i dilemama.

Audio

ABC: Društvena mreža stvarnog svijeta

Autor: Radio Student

Ususret otvorenju izložbe Retrovizor: fanzini u Hrvatskoj, u emisiji Abeceda nezavisne kulture o fanzinskoj sceni nekad i danas govorili su Tonći Kožul i Ena Jurov.

Muzej je ponajprije javni prostor

Piše: Lujo Parežanin

Razgovor Uloga i perspektive muzeja savremene umetnosti upozorio je na važnost živog, otvorenog odnosa muzeja prema umjetničkom i društvenom kontekstu u kojem djeluju.

Komu, čemu umjetnost?

Piše: Ivana Pejić

Gubitak kritičke pozicije ukazuje na dublji problem umjetničkog polja koji se sve više zatvara u uske sektorske krugove, ostajući tako gluh na svijet izvan sebe samoga.

Hrvatska ipak može bolje

Piše: Martina Domladovac

Iako je Građanski odgoj i obrazovanje napušten na nacionalnoj razini, njegovo uvođenje u škole preuzele su lokalne zajednice, a broj aktivnih škola, gradova i županija sve više raste.

Kulturoskop Intervju

Prostor susreta i zajedničkog stvaranja

Razgovarala: Ivana Pejić

Ususret obilježavanju pete godišnjice djelovanja Multimedijalne kolibe razgovarali smo s njezinim voditeljicama, Zrinkom Šimičić Mihanović i Pavlicom Bajsić Brazzoduro.

Najave Koncert

Kotrljajući zvučni zid

25.06.2018
Pula - Bivša vojarna Karlo Rojc

Mlada beogradska garage rock trojka koja se proslavila izuzetno energetičnim koncertima nastupa u sklopu programa Ljeto u Dnevnom/Koncerti u dvorištu Rojca.

DANAS
Najave Izložba

Život fundusa kroz različite sisteme

26.06.2018 - 21.07.2018
Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević

Namjera izložbe Što će nam fundus? Katerine Dude je progovoriti o povijesti arhive Galerije Miroslav Kraljević i pravu na fundus započet unutar samoupravnog ekonomskog sustava.

Najave Plesna predstava

Svirati plešući ili plesati svirajući

26.06.2018 - 27.06.2018

Poigravanjem s hibridnom formom solo-dueta u prestavi Viola, ja i nas dvije, Nastasja Štefanić otvara se publici propitujući svoje glazbeno i plesačko "ja".

Najave Predstava

Život u morskim dubinama

29.06.2018
Split - Dom mladih

Aquariom, predstava suvremenog cirkusa, koristeći zračne tkanine i šipku, na originalan, zabavan i inovativan način povezuje različite umjetničke žanrove.

Najave Konferencija

Novi odnosi pod utjecajem novih tehnologija

30.06.2018
Rijeka - Filodrammatica

Na Network Effect konferenciji raspravlja se o političkim i društvenim posljedicama umrežavanja, s posebnim fokusom na domenu kulture i teme mrežnih modela i sučelja.

Najave Predavanje

Autor koji je redefinirao film

01.07.2018
Split - Kino klub Split

Ugledni američki filmski kritičar Jonathan Rosenbaum drži predavanje o nezavisnom čikaškom filmašu Peteru Thompsonu popraćeno projekcijama njegovih filmova.

NATJEČAJI

Natječaji Poziv na sudjelovanje

Free_art_-_source 2018

ROK: 25.06.2018

Poziv je otvoren izvornom kôdu, zapisima i skriptama koji omogućuju stvaranje/hakiranje opipljive digitalne materijalnosti novomedijske umjetnosti, s naglaskom na audio-vizualne forme.

ROK:
DANAS
Natječaji Poziv na sudjelovanje

Izlaganje na godišnjoj izložbi

ROK: 26.06.2018

HDLU Međimurja poziva sve članove stručnih likovnih udruga na sudjelovanje na godišnjoj izložbi.

ROK:
ZA 1 dan
Natječaji Poziv na sudjelovanje

LCCA-ova Međunarodna ljetna škola

ROK: 27.06.2018

Poziv je namijenjen mladim umjetnicima, kritičarima, kustosima i drugim pojedincima zainteresiranima za proučavanje suvremenih geografija koje destabiliziraju one nacionalne i političke.

ROK:
ZA 2 dana
Natječaji Edukacija

Energija, dostupnost i uporaba

ROK: 27.06.2018

Radionica u organizaciji Fakulteta elektrotehnike i računarstva namijenjena je zaposlenicima organizacija civilnog društva i dio je programa edukacije o energetskom siromaštvu.

ROK:
ZA 2 dana
Natječaji Ostali

Filmska radionica KKZ-a

ROK: 29.06.2018

Kinoklub Zagreb povodom obilježavanja 90. godišnjice postojanja organizira radionicu "Nisam od jučer" u čijem je fokusu filmsko nasljeđe iz produkcije KKZ-a.

ROK:
ZA 4 dana
Natječaji Poziv na sudjelovanje

Umjetnička radionica HDLU-a

ROK: 29.06.2018

HDLU poziva na prijavu za sudjelovanje na umjetničkoj radionici Fotografija kao skulpturalni materijal.

ROK:
ZA 4 dana