kulturpunkt
Kulturoskop Intervju

Umjetnike je bitno podržati!

Razgovarao: Lujo Parežanin

S članicama i članom novog plesnog kolektiva Škvadra razgovarali smo o studiju na Odsjeku plesa zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, uvjetima rada u plesu i stanju u plesnoj umjetnosti.

Prostor kao shopping ulov

Piše: Nikola Zdunić

Kao opozicija transformaciji gradskih prostora u parcele za bogaćenje javljaju se inicijative koje obranom javnih površina nude viziju grada kojeg su-oblikuju njegovi stanovnici.

Kulturoskop Školica

Na pola puta između života i smrti

Pišu: Marta Fiket, Marta Radman i Gorana Ražnatović

Zagrebački Velesajam danas čine prostrani paviljoni zapojasani metalnim ogradama i okovani ruzinavim lancima, između kojih radnici na viličarima prenose otpad.

Preživljavanje u doba iliberalne demokracije

Piše: Ivana Pejić

Suočeno s drastičnim rezovima i otvorenim napadima, mađarsko civilno društvo okrenulo se novim strategijama u kojima će ključnu ulogu imati povezivanje sa širim društvenim pokretima.

Kulturoskop Školica

Meštrović kao alibi

Pišu: Ivana Borovnjak, Antonela Lulić i Karla Paliska

Svaka rasprava o estetici zasnovana na subjektivnim dojmovima uređenja Trga žrtava fašizma samo odvraća pažnju s netransparentnosti i ilegalnosti njegove rekonstrukcije.

Ništa isto nije, ali sve isto je

Piše: Lujo Parežanin

Tko god zamijenio Anu Lederer na funkciji pročelnice zagrebačkog Ureda za kulturu nastavit će s politikom eutanaziranja nezavisne kulture, neprofitnih medija i kritičkih umjetničkih praksi.

Najave Predstavljanje

Odrazi životnog iskustva

22.01.2019
Zagreb - Booksa

Polaznice i polaznici Radionice kreativnog pisanja kratke priče 55+ pod vodstvom Zorana Ferića čitaju priče koje su nastale tijekom protekla tri mjeseca.

DANAS
Najave Izložba fotografija

Refleksija društva i vremena

22.01.2019 - 08.02.2019
Zagreb - Fotoklub Zagreb

Nakon otvorenja izložbe u Zadru, radovi s IV. Biennala hrvatske mlade fotografije krenuli su na put po Hrvatskoj.

DANAS
Najave Performans

Osjetilne imerzije i medijski eksperimenti

26.01.2019
Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti

Zadnji Device_art festivalski tjedan u Zagrebu ugošćuju mlade europske umjetnike koji se u svojim praksama bave zvukom i tehnologijom.

Najave Događanje

Raskrinkavanje neegalitanih praksi buržoaskog feminizma

30.01.2019
Zagreb - net.kulturni klub mama

Na prvom javnom feminističko-marksističkom kružoku FEMATIK čitaju se tekstovi važni za povezivanje emancipacije žena s borbom internacionalnog radničkog pokreta.

Najave Izložba

Scenariji suvremenog društva

17.01.2019 - 02.02.2019
Rijeka - Filodrammatica

Grupna izložba Games and Politics / Igre i politika predstavlja videoigre političkog i društveno angažiranog narativa koje nadilaze funkciju pukog medija za zabavu.

Najave Festival

Anti-filmske strategije

20.01.2019 - 04.02.2019
Zagreb - Razne lokacije

Ovogodišnje Filmske mutacije otvaraju svoju kartografiju filmskih avangardi posvećenu vizionarskim filmskim praksama diptihom filmske vampirologije katalonskih umjetnika.

NATJEČAJI

Natječaji Potpora

Nagrada SozialMarie

ROK: 22.01.2019

Raspisan je novi natječaj za socijalne inovacije za projekte iz svih sektora koji osmišljavaju i primjenjuju inovativna rješenja za društvene probleme.

ROK:
DANAS
Natječaji Rezidencijalni program

Art Omi

ROK: 27.01.2019

Natječaj za boravak u SAD-u je otvoren za profesionalne vizualne umjetnike svih generacija, medija i disciplina, koji žive i rade u Hrvatskoj.

ROK:
ZA 5 dana
Natječaji Ostali

Stručno osposobljavanje u Zakladi Kultura nova

ROK: 30.01.2019

Objavljen je Javni natječaj za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa u Zakladi na radnom mjestu suradnika financijskih poslova.

Natječaji Poziv na sudjelovanje

Politička škola 2019.

ROK: 05.02.2019

Kustoski kolektiv BLOK poziva na prijave za sudjelovanje u tromjesečnom obrazovnom programu Političke škole za umjetnike i sve zainteresirane.

Natječaji Poziv na sudjelovanje

Program platforme Clubture

ROK: 07.02.2019

Objavljen je 2. poziv za predlaganje suradničkih projekata i turneja na 19. krug programa Clubture-Hr: programska razmjena i suradnja.

Natječaji Ostali

Asistent/ica kustosice u GMK-u

ROK: 07.02.2019

Uvjeti za prijavu su visoka stručna sprema, dobre komunikacijske i organizacijske vještine te izvrsno poznavanje engleskog jezika u govoru i pismu.