Mladi su naša prošlost | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Mladi su naša prošlost

Izbor iz tjedna u medijima: od ambivalentnog odnosa mladih prema fašizmu, preko poražavajućeg tretmana naših učitelja, do književnih portala i Briana Friela.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Duško Jaramaz/PIXSELL

  • A
  • +
  • -

Rezultati istraživanja znanja maturanata o politici kojega je provela GOOD incijativa uistinu su zabrinjavajući, ali nikako nisu neočekivani. Rezultati su to raskida veza sa zdravim razumom započetog osamostaljenjem Hrvatske, od rušenja antifašističkih spomenika bez ikakvih reperkusija, preko brisanja povijesnog naslijeđa iz udžbenika, do prešutnog toleriranja fašizma, šovinizma, seksizma i homofobije u javnom diskursu i djelovanju. Razumljivo, mladi su, najblaže rečeno, zbunjeni, no što očekivati kada im vlastitim primjerom nismo pokazali što je ispravno, a što nije, kada im nismo pokazali što je istina, što je dobrota, što su solidarnost i tolerancija. No krenimo redom: polovica ispitanih smatra da se jezik i pismo nacionalnih manjina ne bi trebali koristiti u državnim institucijama, homoseksualnost "svaki drugi ispitanik smatra bolešću te bi homoseksualnim osobama zabranio javne istupe radi sprečavanja lošeg utjecaja na mlade", "48,6% sudionika nije sigurno u činjenicu da je NDH bila fašistička tvorevina", njih 51,9% bi ukidalo medije, a 72% bi ukidalo političke stranke. Uostalom, neka statistika govori sama za sebe, interpretacije su ovdje suvišne. 

Društvo koje ne ulaže u obrazovanje, znanost i kulturu ne može očekivati mnogo od svoje budućnosti. O tome jednako svjedoči i spomenuto istraživanje koliko i (ne)ugled koji u našem društvu uživaju naši učitelji. Nefunkcionalni su to i i zastarjeli (ne)radnici, ako konzultirate medije kao što je Index, koje bi jednostavno trebalo prepustiti slobodnom tržištu da vidimo tko će plivati, a tko će se utopiti. Štrajk je, na njihovu radost, neslavno propao, svi su se, da tako kažemo, privremeno utopili. No, kad do toga jednom uistinu i dođe, ostat će nam samo neki budući rezultati istraživanja nad kojim ćemo se kolektivno zgražati. "Mi, nažalost, živimo u društvu mrtve prosvjete, koju nisu ubili prosvjetari svojim zahtjevima, već samo društvo, koje bi trebalo imati najveću korist od njih. I zato ovaj štrajk ne treba promatrati u okviru real-politike", piše Neven Svilar, "već kao iskaz bunta ponižene skupine ljudi".

FOTO: Lupiga.com

O društvu u kojem živimo ima štogod za reći i filozof i teoretičar kulture Boris Buden, koji je aktualnu političku, ekonomsku i humanitarnu krizu komentirao u polusatnom intervjuu za televiziju N1. Povod Budenova dolaska u Banja Luku bio je sudjelovanje u Otvorenom univerzitetu, programu koji okuplja "lokalne, regionalne i svjetski poznate eksperte, mislioce i autore za doprinos razvoju javnog angažmana, i generalno, univerzitetskog i opšteg obrazovanja, otvorenog i dostupnog svima", a u kojemu su još sudjelovali i Ana Vilenica, Jelena Miloš, Viktor Ivančić i drugi. Svoje je putovanje zabilježio u kratkom dnevničkom zapisu za Radio Slobodna Evropa u kojemu se, među ostalim, "osvrnuo se na to kako je u Banjoj Luci ostala ulica koja nosi ime narodnog heroja Mladena Stojanovića, ali su u gradu dodali i novu, onu koja nosi ime njegovog ubice, saradnika okupatora u Drugom svjetskom ratu, te kako je Dodik ostvario Tuđmanov san".

Magazin Gradske knjižnice Rijeka već duže vrijeme iznimno kvalitetno prati suvremena strujanja u kulturi i umjetnosti. Nije to još jedan konzervativni bilten posvećen promotivnim aktivnostima knjižnice, radi se o solidno strukturiranom internetskom časopisu s osvrtima na suvremena strujanja u knjižničnom polju, prikazima knjiga i stripova, putopisima, razgovorima s autorima, izdavačima i novinarima. Kristian Benić razgovarao je s Lukom Ostojićem o radu i uredničkoj politici portala Booksa.hr, ali i općenito o neprofitnim medijima, čitanju, cijeni knjiga i razvoju novih medija.

Umro je Brian Friel, jedan od najvećih suvremenih europskih dramatičara. U svojem se radu intenzivno bavio problematikom (individualnog) sjećanja na (kolektivne) događaje, obiteljskim traumama, ali i - primjerice u svojoj drami Translations - kompleksom historijsko-kulturnih odnosa između Irske i Velike Britanije. 

Brian Friel i Seamus Heaney

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 05.10.2015

VEZANE VIJESTI

Karamarkov trg

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od politički dezorijentiranog SDP-a, preko dubioznih odluka Ustavnog suda, do EPH-ove mizoginije i škotskih filmskih pionirki.

Zid, žica, predsjednica

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od Kolinde Grabar Kitarović i obrane "naših" granica, preko mogućeg ukidanja humanistike u Japanu, do novih trendova u oglašavanju i nogometne reprezentacije.

Svijet bez junaka i junakinja

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od Jeremyja Corbyna i britanskih Laburista, preko Mozartove sestre Nannerl, do dugih tekstova na internetu i kriminalističke fikcije.