Društvene anomalije i snovi o boljitku | kulturpunkt

Najave Festival

<

Društvene anomalije i snovi o boljitku

Peto izdanje FIUK-a donosi suvremena i angažirana ostvarenja iz područja izvedbenih umjetnosti koja tematiziraju akutalna društvena, kulturna i politička zbivanja.

06.09.2018 - 08.09.2018 , Koprivnica - Razne lokacije

FOTO: Petra Travinić, FIUK / Facebook

  • A
  • +
  • -

Od 6. do 8. rujna u Koprivnici se održava 5. Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta – FIUK, festival kazališta, performansa i glazbe. Izvedbe se održavaju u Muzeju grada Koprivnice, sinagogi, Kulturno kreativnom centru Pixel i Multimedijalnom centru Kugla, a bave se akutalnim društvenim, kulturnim i političkim zbivanjima

Festival je 2014. pokrenula udruga Mamuze s ciljem da posjetiteljima prezentira suvremena i angažirana ostvarenja iz područja izvedbenih umjetnosti te željom da FIUK bude platforma za umrežavanje i istraživanje umjetničkih formi, ali i eksperiment postavljanja javnih prostora u službu umjetnosti. S takvim konceptom, FIUK okuplja mlade i nezavisne umjetnike, amaterska kazališta, organizacije nezavisne kulture i udruge koje se bave promicanjem izvedbenih umjetnosti u programskom dijelu festivala, te dizajnere, fotografe, glumce (amatere), kustose i brojne volontere u organizacijskom timu, a usmjeren je na publiku svih generacija i profila, ipak - s naglaskom na mlađe generacije i njima prilagođen sadržaj.

Festival će ove godine započeti u sinagogi, gdje će Mario Matoković predstaviti site-specific instalaciju We all had a dream, a koja, kao djelomična parafraza M.L. Kinga, prenesena u današnjicu progovara o snovima o državi, zajdnici i boljitku. Tin Dožić predstavit će se isti dan u muzeju zvučnom izvedbom Nekoliko krajolika i strojeva koja tematizira sukob prirode i tehnologije. U petak, 7. rujna svoju novu knjigu Topoi umjetnosti performansa: lokalna vizura predstavlja Suzana Marjanić, najvažnija istraživačica, kroničarka i promotorica umjetničke prakse performansa u Hrvatskoj, i to u društvu domaćeg povjesničara umjetnosti Marijana Špoljara i urednika knjige Marka Goluba. Prije predstavljanja knjige, performans o preispitivanju vlastitog identiteta Transition/Emotion izvodi Marin Renić iz Splita.

Performans će na ovogodišnjem FIUK-u održati i Kristina Marić, ovogodišnja finalistica za Nagradu Radoslav Putar Instituta za suvremenu umjetnost. Satirična predstava Otirač Ive Krešića bavi se negativnim društvenim anomalijama čiji utjecaj nas svakodnevno guši kroz dnevno-političke i medijske pritiske, dok festival zatvara glazbeno-poetski igrokaz Marko Marulić: Protiv današnjeg doba (Zoran Kelava i Igor Paro). Glazbeni dio programa čine bendovi koji pripadaju nekonvencionalnoj struji, pa ove godine nastupaju Trobecove krušne peći, Žen, Magickal Wow Band i Igralom.

Ulaz na sve izvedbe je besplatan, a detaljan program dostupan je na web stranici festivala.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 04.09.2018