Pokret i queer | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Pokret i queer

Projekt prezentacije splitske queer kulture Gender Crossroads u drugoj polovici svibnja bit će održan u Rijeci i u Splitu. 

  • A
  • +
  • -

Gender Crossroads, izvedbeni, filmski i izložbeni program u sklopu kojeg će se publici predstaviti splitska queer kultura, do kraja svibnja bit će organiziran u Rijeci i Splitu. Ovaj putujući program koji organizira splitska Organizacija za suvremeni ples Centar za pokret, želi naglasiti važnost decentralizacije i međuregionalne suradnje, kako queer kulture tako i kulture općenito. Program se provodi uz podršku mreže Clubture, u suradnji s brojnim organizacijama u kulturi iz Splita, Rijeke, Zagreba i Dubrovnika.  

Program će započeti u 16. svibnja u klubu Tunel u Rijeci. Tom prilikom bit će prikazan dokumentarni film 11. lipnja – prvi  Split pride redatelja Tomislava Ladišića. Idućeg dana u HKD Sušak bit će otvorena izložba Queer identiteti mlade umjetnice Damire Kalajžić, dok je za 18. svibnja u istom prostoru najavljena work in progress predstava Victimize Fraktal Falus Teatra, eksperimentalne skupine iz Splita koja se na sceni bavi odnosom zapadne kulture prema patnji i kultu žrtve. Zadnji dan riječkog queer programa, 19. svibnja u HKD Sušak, na scenu će stupiti još jedno fraktalno kazalište, Teatar Rubikon iz Rijeke, koje će izvesti novi dramski koncert, političku porno odu tranziciji – Coito ergo sum.  

Splitski segment programa trajat će od 25. svibnja do 2. lipnja kada će publika na sceni amfiteatra Doma mladih moći pogledati sedam projekata i predstava koji u svoj fokus stavljaju tijelo kao izražajno sredstvo, a najavljen je i bogat filmski program koji će se smijenjvati s izvedbenim. 

Plesna kultura razvijala se istodobno s ostalim marginalnim i hibridnim umjetnostima pa je stoga posljedično postala izvor i inspiracije queer kulture. Gender Crossroads u Splitu okuplja plesne i rubno dramske projekte koji pokret razumiju kao "produženu ruku istinske volje za drugačijim, posebnim i jedinstvenim u svojoj cjelovitosti". Kako ističu organizatori, izvedbeni queer program nudi ponešto za svakog: "Iz plesnog programa izdvajamo plesački par Ana Vieira Madureira i Angelo Madureira i njihovu novu 'šljokičastu' kreaciju s brazilskim plesačima, zagrebačke plesače u solo izvedbama Bruna Isakovića i Pavla Heidlera, a pridružit će im se i Velimir Foretić Delonov, mladi umjetnik i svježe lice  splitske, ali i komiške, queer scene. Fraktal Falus Teatar predstaviti će work in progress predstavu Victimize, koja će za razliku od riječke izvedbe biti nadopunjena simboličnom scenografijom - žrtvenim oltarom u obliku križa. Zadnji dan predstaviti ćemo kanadskog umjetnika Daniela Barrowa čija maštovita igra sa staromodnim tehnologijama otkriva žive slike i animacije svojih likovnih radova".  

Raspored događanja u sklopu programa u Rijeci i Splitu provjerite ovdje.

PN / Centar za pokret

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 16.05.2013