Čitajmo između redaka (2016, 2018) | kulturpunkt

Čitajmo između redaka - Priručnik za razvoj medijske pismenosti

ur. Antonija Letinić, Martina Horvat, Janja Sesar, Matija Mrakovčić, izdavači Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva i GONG; prvo izdanje Zagreb 2016, drugo izdanje Zagreb, 2018.

 

Publikacija Čitajmo između redaka - Priručnik za razvoj medijske pismenosti nastala je razvojem i nadogradnjom obrazovnih aktivnosti za učitelje i mlade koje dulji niz godina organiziraju i provode udruge GONG i Kurziv. Nakon niza provedenih edukacija održali smo nekoliko sastanka i javnih događaja – konferenciju i edukacije s ciljem razmjene iskustava i ideja zainteresiranih stručnjakinja i stručnjaka iz organizacija civilnog društva, škola i drugih ustanova te iz akademske zajednice. Ova je publikacija rezultat prikupljenih iskustava i znanja, kao i prijedloga naših suradnika, a kroz buduće je suradnje planiramo nastaviti razvijati. 

Publikacija obuhvaća pet tematskih poglavlja: medijsko obrazovanje i pismenost; abeceda medijskog polja: medijski sustav i politika; kritičko čitanje medija; produkcija – stvaranje medijskog sadržaja; javne komunikacije o obrazovnima aktivnostima i aktivnostima u zajednici. Svaka tema obrađena je u teorijskom dijelu nakon kojeg su navedeni korišteni izvori koji su ujedno i preporuke za daljnje istraživanje pojedine teme, a nakon toga i preporuke vježbi za mlade koje su primarno namijenjene srednjoškolskom uzrastu, ali ih edukatori – učitelji i treneri – mogu prilagoditi i za druge dobne skupine mladih. Drugo izdanje nadograđeno je novim elementima koji su prepoznati kao relevantni u aktualnim medijskim previranjima - u prvom redu sadržajem vezanim uz lažne vijesti, provjeravanje činjenica (fact-checking) i obradu različitih vrsta dezinformacija. Na kraju publikacije nalazi se pojmovnik sa sažetim informacijama o ključnim pojmovima koji se spominju u publikaciji te popis korištene i preporučene literature. 

Autori i autorice tekstova u priručniku su Martina Horvat, Antonija Letinić, Janja Sesar, Jelena Berković, Matija Mrakovčić, Martina Kontošić, Vatroslav Miloš, Domagoj Morić i Ana Benačić, a uredile su ga Antonija Letinić, Martina Horvat, Janja Sesar i Matija Mrakovčić. Dizajn i prijelom potpisuju Bernarda Cesar i Marija Juza

Publikaciju preuzmite ovdje.

Drugo, dopunjeno izdanje preuzmite ovdje.