From Consideration to Commitment (2011) | kulturpunkt

From Consideration to Commitment: Art in Critical Confrontation to Society (Belgrade, Ljubljana, Skopje, Zagreb: 1990-2010)  

ur. Dušan Dovč, Vesna Milosavljević, Jasna Soptrajanova, Dea Vidović, izdavači: SEEcult.org, Forum Skopje, Kurziv - Platforma zapitanja kulture, medija i društva, SCCA – Ljubljana, SU Klubtura, Beograd, Ljubljana, Skopje, Zagreb, 2011.

 

Publikacija sagledava kritičke, istraživačke i prema suvremenom civilizacijskom trenutku orijentirane prakse suvremene likovne umjetnosti koje od 1990-ih godina do danas djeluju u kontekstu nezavisne kulturne scene, ali su prisutne i u institucionalnom okviru u Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.

Autori kroz 4 bloka - Sve je povezano (Hrvatska), Zatvoreni krug (Srbija), Isti prostor - drugo vrijeme (Slovenija) i Mogućnosti kritičke umjetnosti (Makedonija), iscrtavaju političke, društvene, ekonomske i kulturne promjene lokalnih konteksta. Svaki blok usmjeren je na prakse i kontekst jedne zemlje, odnosno glavnoga grada kao primarnog fokusa, a pored uvodnih članka autora bloka, donosi i razgovore sa sugovornicima (umjetnicima, teoretičarima, kustosima, organizatorima...) koji na temelju svojih iskustva, rada i znanja, doprinose bilježenju ovih umjetničkih praksi. Blokovi se bave prije svega beogradskom, ljubljanskom, skopskom i zagrebačkom scenom, u nastojanju da se, koliko je god to moguće, predstavi plodna i kreativna produkcija tih gradova, bez namjere da se stvori modernistički ujednačena zbirka tekstova.  

Publikacija je nastala kao dio dvogodišnjeg regionalnog projekta Let's Talk Critic Arts (LTCA) koji je pokrenuo portal za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org (Udruženje građana SEEcult.org) iz Srbije, u suradnji s portalom Artservis.org (Centar za savremenu umetnost – SCCA Ljubljana) iz Slovenije, Forumom Skopje iz Makedonije i portalom Kulturpunkt.hr (Savez udruga Klubtura i Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva) iz Hrvatske uz podršku Evropske kulturne fondacije (ECF) i nacionalnih/lokalnih institucija i donatora.

Projekt Let's Talk Critic Arts (LTCA) preispitivao je od 2009. godine kroz različite forme javnih događaja kritičke prakse kulture, umjetnosti i medija. Pored okruglih stolova i javnih intervjua koji su održani u Beogradu, Ljubljani, Skoplju i Zagrebu, tokom trajanja projekta, objavljeni su i intervjui i tekstovi na portalima partnera u projektu. Publikacija je objavljena na lokalnim jezicima (hrvatski, makedonski, slovenski i srpski), te u engleskom prijevodu iz potrebe da se međunarodnoj publici omogući bolji uvid u suvremene umjetničke prakse postjugoslavenskih gradova. Publikacija je dostupna u elektronskom obliku na stranicama projekta LTCA, kao svojevrsna platforma dana na raspolaganje javnosti, u želji da potakne daljnje prikupljanje i vrednovanje umjetničkog i kulturnog djelovanja u poslednjih 20 godina, kako u ova četiri grada, tako i u onima koji, na žalost, iz financijskih razloga, nisu mogli biti uključeni u projekt.