Građanin: između povijesti i literature (2015) | kulturpunkt

Franco Moretti, Građanin: između povijesti i literature

izdavači Multimedijalni institut i Udruga za promicanje kultura Kulturtreger, u suradnji s Kurziv - Platformom za pitanja kulture, medija i društva, Zagreb, 2015.

Franco Moretti, talijanski teoretičar književnosti i kritičar marksističkog pedigrea, u svom dosadašnjem radu posvetio je posebno mjesto povijesti razvitka romaneskne forme, odnosno romana kao dominantne književne vrste "modernog" svijeta. Povijest romana Moretti je obrađivao iz raznih rakursa, iz čega su proizašli naslovi i radovi koji su kroz  književnopovijesnu, sociološku, psihoanalitičku, pa i geografsku analizu stvorili opus tekstova koji kroz svoju multidisciplinarnost zorno pokazuje kompleksno biće romana kao vrste. 

Njegova posljednja knjiga Građanin: između povijesti i literature (The Bourgeois: Between History and Literature, Verso, 2013.), koju objavljuje Multimedijalni institut u suradnji s Kulturtregerom i Kurzivom, pruža uistinu jedinstven pogled na genezu romana kao građanske književne vrste te proze kao "prvog i pravog građanskog stila". U Građaninu Moretti detaljno i s velikom analitičkom preciznošću supostavlja povijesni i književni niz u nastojanju da prikaže ulogu proze, napose romana, u predstavljanju ali i izgradnji građanskog identiteta počevši od industrijskog kapitalizma u 18. stoljeću pa sve do solidifikacije građanstva koncem 19. stoljeća u vladajuću, kapitalističku srednju klasu.

Tekst je prevela Iva Gjurkin, a svezak je oblikovao Dejan Dragosavac Ruta.