Sitni vez društvene promjene: od inkubacije do participacije (2019) | kulturpunkt

Sitni vez društvene promjene: Od prostora inkubacije do prostora participacije

ur. Ivana Pejić i Matija Mrakovčić, izdavač Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Zagreb 2019.

Publikacija Sitni vez društvene promjene: Od prostora inkubacije do prostora participacije još je davne 2015. zamišljena kao zapis i dokument procesa koji su prethodili razvoju onoga što danas prepoznajemo kao društveno-kulturne centre, a ususret tematskom i izdavačkom radu koji se na sceni događa proteklih nekoliko godina. 

U sklopu online arhiva Abeceda nezavisne kulture koji se od 2009. redovito ažurira na portalu Kulturpunkt.hr, objavili smo preko stotinu dubinskih intervjua s predstavnicima organizacija, pojedincima, inicijativama, kulturnim radnicima, teoretičarima, umjetnicima i kolektivima koji djeluju na nezavisnoj kulturnoj sceni od 1990-ih, ali i prije, u Hrvatskoj, kao i u regiji. Svrha online arhiva, ali i 2011. otvorenog fizičkog Centra za dokumentiranje nezavisne kulture u partnerstvu s udrugom Kulturtreger (Booksa), kao i ostalih aktivnosti prezentacijskog, istraživačkog, edukativnog i zagovaračkog karaktera u sklopu projekta, uvijek je bila osiguravanje trajno dostupnog znanja o sadržajima, procesima i metodama kojima se akteri nezavisne kulturne scene pozicioniraju kao relevantan faktor u demokratizaciji društva.

Čak i prije pokretanja Abecede, temu prostora načeli smo 2007. godine kroz intervjue s organizacijama iz Zagreba, Bjelovara, Pule i Koprivnice. U 2010. kroz Abecedu mapiran je dio zagrebačke scene, od 2011. do 2013. godine realizirani su dubinski intervjui u Rijeci, Labinu, Puli, Splitu, Zadru, Kninu, Dubrovniku, Karlovcu, Sisku, Dugoj Resi, Samoboru, Zaboku, Čakovcu, Varaždinu, Hrvatskoj Kostajnici, Križevcima, Koprivnici, Kutini, Bjelovaru, Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku. Dijelovi tih intervjua koji obrađuju pitanje prostorne problematike čine četvrto i peto poglavlje ove publikacije. Radi ukazivanja na potrebe civilnog društva u polju kulture, kao i na koristi koje oživljavanje prostora s novom namjenom može donijeti životu lokalne zajednice, u Hrvatskoj je još 2014. bilo aktivno više zagovaračkih platformi i inicijativa koje promiču inovativne modele upravljanja temeljene na međusektorskoj suradnji te civilno-javnom partnerstvu. Treći dio publikacije donosi intervjue koje smo vodili s akterima iz Zagreba, Karlovca, Čakovca, Rijeke, Pule i Splita. Drugo poglavlje čini tekst objavljen krajem 2015. godine, a koji sumira historijat nastojanja organiziranog civilnog društva u kulturi da osvoji i koristi prostore u kojima se (re)produciraju participativne kulturne i društvene prakse, te da njima upravlja.

Publikacija je tiskana je uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske u sklopu programa Abeceda nezavisne kulture. Publikacija je otisnuta kao dio projekta MediActivism — Courageous young citizens test new ways to reclaim their cities, koji je sufinanciran kroz program Erasmus+ Europske komisije, te uz potporu Ureda za udruge Republike Hrvatske i Grada Zagreba.