Školica | kulturpunkt
Kulturoskop Školica

Bez izlaza iz patrijarhata

Piše: Višnja Katalinić

Premda stavljaju fokus na položaj protagonistkinja, filmovi Mare, Tereza37 i Murina ne nude mnogo prostora za nadilaženje postojećih rodnih uloga.

Kulturoskop Školica

Domaći odjeci Beuysa

Piše: Marta Ćurković

Dionica Ommagio a Joseph Beuys izložbe Tko ne želi misliti, leti van! predstavila je radove naših umjetnica i umjetnika koji su se nadovezivali na Beuysov rad.

Kulturoskop Školica

Film u službi kolonijalizma

Piše: Sara Gurdulić

Filmovi Gérarda De Boea o Belgijskom Kongu dobar su primjer načina na koji je filmska reprezentacija korištena u svrhu normaliziranja odnosa kolonijalne eksploatacije.

Kulturoskop Školica

Epitaf alkemičaru glazbe

Piše: Silva Milostić

Američki kompozitor George Crumb ostavio je iza sebe opus koji pronalazi put do raznih slušatelja te poziva na uvijek novo čitanje i poniranje u njegovu glazbu.

Kulturoskop Školica

Prozor u tuđu jednovečernju romansu

Piše: Nora Čulić Matošić

Walk On The Wild Side zaista je šetnja divljom stranom, gdje nas od razotkrivanja spašava zamračeno gledalište i svjesnost o fiktivnosti svijeta u predstavi.

Kulturoskop Školica

Umjetnost mimo dominantnih projekcija

Piše: Silvia Roberta Zaplatić

Izložba Art Contact – umrežavanje umjetničkih ideja potiče ponovnu valorizaciju, kao i redefirniranje samog koncepta istočnoeruospke umjetnosti.

Kulturoskop Školica

Snaga koja izvire iz ranjivosti

Piše: Toni Matijaca

U svojoj emocionalno i glazbeno transgresivnoj razradi tema zlostavljanja i kršćanstva, najnoviji album Lingue Ignote istovremeno je moćan, katarzičan i osnažujuć.

Kulturoskop Školica

Tamo negdje izvan svake karte

Piše: Ana Vučić

Ako serija Područje bez signala Dalibora Matanića jest tmurna i tužna, takva je s razlogom i s pravom jer se referira na nimalo bolju stvarnost.

Kulturoskop Školica

Humor kao sredstvo senzibilizacije

Piše: Marija Krstanović

Prva hrvatska romska monodrama Igora Bakse preispituje kritički potencijal humora, koristeći ga kao ogledalo koje, upereno u publiku, dovodi do njezina triježnjenja.

Kulturoskop Školica

Stoička (meta)drama u vožnji

Piše: Adriana Saradžić

Nadilazeći simplificirano shvaćanje međuljudskih odnosa, film Drive My Car Ryûsukea Hamaguchija stremi zrelosti koja je u izmirenju s kompleksnošću ljudskog iskustva.

Kulturoskop Školica

Ideja povratka na staro mi je čudna

Razgovarala: Silva Milostić

S glazbenikom i kompozitorom Branimirom Norcem razgovarali smo o njegovim iskustvima i radnim uvjetima na glazbenoj sceni.

Kulturoskop Školica

Najizazovnije je pronaći vrijeme za osobni razvoj

Razgovarala: Silvia Roberta Zaplatić

S članicom kolektiva KUĆĆA, kustosicom i povjesničarkom umjetnosti Klarom Petrović razgovarali smo o radnim uvjetima u polju nezavisne kulture i vizualnih umjetnosti.