Intervju | kulturpunkt
Kulturoskop Intervju

Između rasne iznimnosti i antikolonijalne solidarnosti

Razgovarala: Ana Sladojević

U nastavku Kulturpunktove zimske čitanke donosimo intervju s teoretičarkom Catherine Baker o odjecima (anti)kolonijalizma te nasljeđu Pokreta nasvrstanih u postjugoslavenskom prostoru.

Kulturoskop Intervju

Izlazak iz zone komfora

Razgovarala: Lea Vene

S muzeologinjom, istraživačicom i kulturnom aktivistkinjom Petrom Matić razgovarali smo mogućnostima dekolonijalnog djelovanja i strategijama samoodrživosti u prekarnim uvjetima rada.

Kulturoskop Intervju

Izvedbeno istraživanje blagdanskog zajedništva

Razgovarala: Hana Sirovica

S plesnom umjetnicom Petrom Hrašćanec razgovaramo o najnovijoj predstavi "Caroling", koja istražuje odnos prema božićnoj tradiciji, ali i o njenom širem umjetničkom i pedagoškom radu.

Kulturoskop Intervju

Dijeljeni prostor smislenih veza

Razgovarala: Martina Kontošić

O kolaborativnoj medijskoj platformi za istraživanje i dijeljenje znanja remote.lab razgovaramo s autorskim i projektnim timom predvođenim udrugom Greta.

Kulturoskop Intervju

Prostor angažmana, podrške i suradnje

Razgovarao: Dario Pavičić

S članovima splitske Redakcije razgovaramo o brojnim aktivnostima koje se odvijaju unutar ovog društvenog prostora, o anarhističkom optimizmu i mogućnostima kreativnog pokretanja zajednice.

Kulturoskop Intervju

Rad i sreća na periferiji

Razgovarala: Hana Sirovica

S Anjom Pletikosom iz Pogona razgovaramo o aktivnostima Južne koalicije, mreže usmjerene jačanju kulturnih i umjetničkih mogućnosti na europskoj periferiji.

Kulturoskop Intervju

Kolektivnost mislimo kao eko-sistem, a ne kao mašinu

Razgovarala: Josipa Lulić

Povodom desete obljetnice osnutka Diverta, o radu u području inkluzivnog pristupa plesu razgovaramo s osnivačicom i umjetničkom voditeljicom kolektiva Ivom Nerinom Sibilom.

Kulturoskop Intervju

Restitucija je jedino rješenje

Razgovarala: Martina Bobinac

O dekolonizaciji muzeja i kritičkom pristupu muzejskim zbirkama razgovarali smo sa Silviom Braicom, ravnateljem Etnografskog muzeja u Splitu.

Kulturoskop Intervju

Skica zvučnog podnošenja stvarnosti

Razgovarala: Martina Kontošić

S multimedijalnim umjetnikom Bojanom Gagićem razgovarali smo o njegovom filmu Topografija razdiobe, ali i širem kontekstu umjetničke i audiovizualne produkcije u Hrvatskoj.

Kulturoskop Intervju

Moramo prevrednovati ono što smatramo "objektivnim"

Razgovarala: Barbara Matejčić

S Christinom Lee, glavnom urednicom inkluzivnog, feminističkog i antirasističkog medija Unbias the News razgovaramo o predrasudama i pristranostima u medijskom polju.

Kulturoskop Intervju

Za interkulturni grad

Razgovarao: Matko Vlahović

Ususret konferenciji Platforme Upgrade, o odjecima represivnih migracijskih režima u zagrebačkoj svakodnevici razgovaramo s Igorom Petričevićem.

Kulturoskop Intervju

Sustav gura kritiku u službu marketinga

Razgovarala: Ivana Pejić

S članicama kolektiva Critical Interruptions razgovaramo o novim oblicima kritičkog pisanja koji se razvijaju mimo tradicionalnog poimanja autorstva, kroz eksperiment i suradnju.