Tekst | kulturpunkt

Trap u svim žanrovima

Piše: Dinko Kreho

Nezaustavljiva dominacija trap zvuka proizlazi iz uspješnog stapanja lokalnog i globalnog, a njegovi tempo i atmosfera skrojeni su za svijet definiran jurnjavom i neizvjesnošću.

Ljudsko lice depersonalizirane žrtve

Piše: Ivan Jukić

Kroz prezentaciju prešućenih osobnih priča i svjedočanstava izložba In memoriam... govori o marginaliziranim stradanjima Roma u Drugom svjetskom ratu.

Nedostaju nam alati kojima bismo mislili budućnost(i)

Piše: Ivana Jandrić

S Tihanom Rubić, znanstvenicom i autoricom publikacije Nezaposleni u gradu razgovaramo o etičkim pitanjima koja se javljaju prilikom istraživanja marginaliziranih skupina.

Zadržati transparentnost i suradnički odnos

Piše: Marin Bakić

Za upravljanje kinom Edison u Karlovcu najvjerojatnije će se primijeniti model po kojem funkcionira Mala scena Hrvatskog doma.

Zadovoljiti sitnim mnoge

Piše: Jelena Androić

Nova Odluka o davanju na korištenje prostora kulture u vlasništvu Grada Rijeke tzv. riječki model upravljanja objektima kulture stavlja ad acta.

Umjetnost u doba kasnog kapitalizma

Piše: Vladimir Vince

Iako u slučaju najskupljih djela stvarnost može djelovati kao fikcija, tržište umjetninama je uglavnom puno birokratiziranije nego ga obično zamišljamo.

Stvaranje usprkos svakoj destrukciji

Piše: Ela Pazdrijan

Kolektiv Žene ženama prevladava društvene barijere pružajući emotivnu, socijalnu i ekonomsku podršku svojim članicama koje u Hrvatskoj grade svoj dom i budućnost.

Od tradicije do novog žanra javne umjetnosti

Piše: Renata Šparada

U kontekstu javne skulpture teško je govoriti o fiksiranim kategorijama, već možemo govoriti o široko shvaćenom mediju koji se bavi određenim društvenim problemima.

Prostor uključivanja, prostor sigurnosti

Piše: Ana Vučić

Konferencija platforme Upgrade tematizirala je ključna pitanja vezana za pokretanje Interkulturnog društvenog centra kao važne poluge integracije u Zagrebu.

Rasplitanje zamršenosti botanike

Piše: Lea Vene

Recentni primjeri umjetničkih istraživanja koja povezuju ekološku i dekolonijalnu perspektivu otvaraju nova područja promišljanja suvremene umjetnosti.

Aukcija neopipljivog

Piše: Una Bauer

FORSALE, umjetnički projekt i aukcijska kuća u jednom, na jedinstven način rekontekstualizira tenzije u proizvodnji vrijednosti u (izvedbenim) umjetnostima.

O socijalnoj skulpturi, šumama i njihovoj devastaciji

Piše: Miona Muštra

Niz izložbi šumskih tema i motiva donio je zadnjih mjeseci pravi katalog semantika i poetika, više ili manje složenih dramaturgija, medija, prikazivačkih i političkih ambicija.