Tekst | kulturpunkt

Lokalni maksimum: o narodnoj tehničkoj pedagogiji

Autori_ce: Pirate Care

U novom tekstu Kulturpunktove zimske čitanke donosimo ulomke eseja koji poziva na "zajedničko oklijevanje" o odnosima tehničke pismenosti i širih političkih borbi.

Pogled s prozora

Autor: Henri Lefebvre

Novi tekst Kulturpunktove zimske čitanke prijevod je eseja temeljenog na promatranju ulice u kojoj je Lefebvre živio, u trenutku kada je kreću nagrizati promjene.

Tko će preuzeti bitke?

Piše: Kristina Tešija

Zagovarački procesi vezani uz sudioničko upravljanje utrka su na duge staze, a aktivisti su sve stariji i umorniji. Kako osigurati pomlađivanje scene i uključiti nove zagovaratelje promjena?

Kako izmijeniti tijek ljudske povijesti

Autori: David Graeber, David Wengrow

Prvi tekst Kulturpunktove zimske čitanke donosi ulomke prijevoda eseja Kako izmijeniti tijek ljudske povijesti (barem onaj dio koji se dogodio).

Dvije ili tri stvari koje znam o herbarijima

Piše: Vesna Vuković

Poput bilja čijem su očuvanju (i uživanju) posvećene, herbarijske prakse pojavljuju se u raznolikim bojama, oblicima i teksturama, dok se preko njih prelamaju estetska i politička strujanja.

Fabrika 35 – jučer, danas, sutra?

Piše: Mira Ćurin

Razvoj lokalne kulturne politike Hvara mora se planirati u širem kontekstu i u suradnji s udrugama koje su važan dio kulturnog života, posebice u zimskim mjesecima.

Stvaranje uvjeta za bolji položaj suvremenog cirkusa

Piše: Ana Vučić

Uz dokumentiranje aktualnih zbivanja žive lokalne scene, pokretanje Godišnjaka suvremene cirkuske produkcije značajno je i u kontekstu zagovaranja njezina institucionalnog priznanja.

Oda Twitteru

Piše: Vladimir Vince

Pomahnitali milijarder možda je presudio Twitteru kakvog smo poznavali, no to ne mora značiti da je odzvonilo i mogućnostima za stvaranje zajedništva zbog kojih su ga mnogi od nas i voljeli.

Netipično upravljanje neizvjesnog ishoda

Piše: Petra Jelača

Kakvi će se modeli upravljanja prostorima za kulturu razviti iz postojećih nastojanja, reći će nam nešto i o Dubrovniku danas te o stupnju njegovog društvenog i kuturnog razvoja.

Održive perspektive kulturne mobilnosti

Piše: Lucija Klarić

Inicijative kao i-Portunus stvaraju prilike za umjetničku razmjenu koja je nužni katalizator kulturnog rasta, ali otvaraju i pitanje u kojem će se smjeru ona dalje razvijati.

Trap u svim žanrovima

Piše: Dinko Kreho

Nezaustavljiva dominacija trap zvuka proizlazi iz uspješnog stapanja lokalnog i globalnog, a njegovi tempo i atmosfera skrojeni su za svijet definiran jurnjavom i neizvjesnošću.

Ljudsko lice depersonalizirane žrtve

Piše: Ivan Jukić

Kroz prezentaciju prešućenih osobnih priča i svjedočanstava izložba In memoriam... govori o marginaliziranim stradanjima Roma u Drugom svjetskom ratu.