Kinemaskop | kulturpunkt
Kulturoskop Kinemaskop

Vodič kroz složenu panoramu filmske umjetnosti

Piše: Nika Petković

Nizom anegdotalnih bilješki okupljenih u knjizi Ogrebotine i glitchevi Jurij Meden razlaže kontradiktornosti upisane u praksu i teoriju čuvanja i izlaganja filmske baštine.

Kulturoskop Kinemaskop

Obrisi nekadašnjeg života

Piše: Andrea Borović

Filmovi Martin Torpedo i Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem portretiraju ljude koji se mire s postojećim stanjem, tjelesnom i emotivnom samoćom.

Kulturoskop Kinemaskop

Osobno je najmoćnije

Piše: Tibor Đurđev

Recentni kratkometražni dokumentarci Sunčice Ane Veldić, Marka Bičanića i Tihane Martinjak uspješno savladavaju zadatak pretvaranja vlastite intime u kontroliranu umjetničku formu.

Kulturoskop Kinemaskop

Najteže je odlučiti kako započeti

Piše: Nora Čulić Matošić

Kad odlučim kako započeti, znat ću i sve ostalo i Mikrokazeta zaigrano se bave problemima filmskog medija, nedovršenošću i procesom nastajanja.

Kulturoskop Kinemaskop

O(p)stati u prijelazu

Piše: Marija Krstanović

Filmovi redateljice Sunčice Ane Veldić govore o promašenosti simplifikacija koje filmsko stvaralaštvo dijele na amaterizam i profesionalizam.

Kulturoskop Kinemaskop

Izmaknuta obilježja

Piše: Tajana Kosor

U filmu Bijeli Božić Josip Lukić oslikava egzistencijalnu bijedu i superiornost pojedinačnog nad općim u životu svakodnevnog čovjeka.

Kulturoskop Kinemaskop

Seksualno-rodne (anime) zavrzlame

Piše: Dinko Kreho

"Woke" i "problematični" aspekti japanske animacije, barem kad je seks(ualnost) u pitanju, većinom su nerazmrsivo isprepleteni, unutar jednih te istih serijala, epizoda, likova i situacija.

Kulturoskop Kinemaskop

Anime: mali slalom kroz medij i kontekst

Piše: Dinko Kreho

Fenomen animea od svojih je ranih dana do današnje kompleksnosti i širine prevalio dugačak put, a njegova recepcija na našim prostorima odvija se u specifičnim okolnostima.

Kulturoskop Kinemaskop

Jedna jedina nuklearna budućnost?

Piše: Lea Horvat

Dokumentarna trilogija o (post)jugoslavenskom nuklearnom programu nekritički se uzda u kapitalistička (i patrijarhalna) tehnološka rješenja nauštrb okolišnih perspektiva.

Kulturoskop Kinemaskop

Filmska literatura za izlaz iz solsticija

Piše: Nika Petković

Slijedeći praksu rekapitulacije koja se tradicionalno nameće u (post)solsticijskom razdoblju, u 2022. godinu zakoračujemo uz pregled recentne filmske literature.

Kulturoskop Kinemaskop

Top 20 najboljih serija 2021.

Piše: Tonći Kožul

Iako se činilo da će zbog pandemijskih uvjeta u 2021. nastupiti suša zanimljivih naslova, godina se pokazala sjajnom za serije, a o najboljima među njima čitajte na ovogodišnjoj top-listi.

Kulturoskop Kinemaskop

Dvanaest epizoda traži sintezu

Piše: Luka Matić

Dokumentarni serijal NDH Miljenka Bukovčana i Hrvoja Klasića nije adekvatno odgovorio na zadatak suočavanja hrvatskog društva sa svojom kvislinškom i fašističkom prošlošću.