Kritika | kulturpunkt
Kulturoskop Kritika

Uporan i glasan postavljač pitanja

Piše: Bojan Krištofić

Izložba "Od individualnih projekcija do kolektivne memorije" umjetnička je posveta prerano preminulom Marijanu Crtaliću, čije djelo tek treba dočekati cjelovito tumačenje i očuvanje.

Kulturoskop Kritika

Jaja za oko

Piše: Una Bauer

U povijesti umjetnosti jaja nalazimo u sastavu brojnih djela, a tom se nizu u obradi ove plodne teme kroz projekt "Eggo" pridružuju i različiti domaći umjetnici_e.

Kulturoskop Kritika

Palimpsest ili živi arhiv djevojaštva

Piše: Paula Ćaćić

O curama, za cure, s curama prikazuje kompleksnost iskustava djevojaštva, a u nekom smislu predstavlja i omaž djevojačkoj tendenciji dokumentiranja osobnih doživljaja.

Kulturoskop Kritika

Izvedbene kontroverze nedavne povijesti

Piše: Ana Fazekaš

Umjesto liste najboljih ostvarenja, naša kritičarka izdvaja nekoliko izvedbenih momenata i tema kojima bi vrijedilo posvetiti pozornost u godini pred nama.

Kulturoskop Kritika

Antispektakl suvremene tragike

Piše: Ana Fazekaš

Nepredvidljivost nasilja fokalna je točka predstave Na dnu oceana postoje neki svjetovi oko koje se razmotava generički narativ o ljubavi koja kliže u potpuno samouništenje.

Kulturoskop Kritika

Svatko u svom formatu

Piše: Miona Muštra

Izložba gravity energetic circling (small small) zamišljena je kao dijaloški odgovor na umjetnički predložak Marka Pogačnika. U stvarnosti, međutim, razgovor ne teče glatko.

Kulturoskop Kritika

Samoubilački pakt vršnjačke agresije

Piše: Nora Čulić Matošić

Mala zabava, čija dramska situacija proizlazi iz "posljednje večere" u kojoj sudjeluju mladi samoubojice, iscrpljuje se u psihologizaciji i gomilanju pozadinskih priča.

Kulturoskop Kritika

Kuta (ne) čini radnika

Piše: Paula Marasović

Odjel odjeće kolektivnog rada nije zatvoren dekonstruira simboliku, kodove i fizičko iskustvo nošenja kute, te dovodi u pitanje njezino značenje i ulogu u radu.

Kulturoskop Kritika

Buđenje Gorgona

Piše: Bojan Krištofić

Sastavljanjem tijela Meduze i njenim buđenjem iz tisućljetnog sna tijekom globalne dominacije patrijarhata, Lala Raščić nanovo izmišlja njen lik, a time i razumijevanje antičke mitologije.

Kulturoskop Kritika

O videoigrama s ove strane tipkovnice

Piše: Irena Borić

Niz radova kojima Petra Mrša istražuje videoigre potiče na promišljanje o materijalnim, fizičkim posljedicama interaktivnog digitalnog iskustva igranja.

Kulturoskop Kritika

Uron u doživljajnu dimenziju zvuka

Piše: Silva Milostić

Kroz poigravanje teksturalnim mogućnostima instrumenta, nastup Okkyung Lee na Gibanjima demonstrirao je kako koristiti eksperimentalne metode koje nisu same sebi svrhom.

Kulturoskop Kritika

Bolero, dekade i dekadencije

Piše: Ana Fazekaš

Slavljenički House Bolero Studija za suvremeni ples predstava je koja kroz susret i meki međugeneracijski sudar rastvara slojeve kontinuiteta i prekida u plesnom nasljeđu.