I to je pitanje kulture: Cjeloviti pristup inkluziji | kulturpunkt

Audio

I to je pitanje kulture: Cjeloviti pristup inkluziji

Autorica: Josipa Lulić

U prvoj epizodi podcasta I to je pitanje kulture Josipa Lulić i Tomislav Medak razgovaraju o ulozi inkluzivnosti u oblikovanju javne sfere.

  • A
  • +
  • -

Posebno izdanje Kulturpunktovog podcasta, serijal I to je pitanje kulture posvećen je temi pristupa i sudjelovanja u kulturi različitih ranjivih skupina, izazovima s kojima se suočavaju u društvu i specifičnim načinima na koje su iz njega isključeni.

Prva epizoda podcasta inspiriana je tekstom Pravo bez prilike čija su tema prepreke s kojima se u pristupu visokom obrazovanju suočavaju osobe s invaliditetom. Potaknuta iskustvima slijepih i slabovidnih osoba kojima je bio onemogućen upis na studij glume, autorica Josipa Lulić upustila se u istraživanje nedosljednosti u kriterijima za izdavanje zdravstvenih potvrda koje su uvjet za upis brojnih studijskih usmjerenja, uključujući i one umjetničke. 

Nastavljajući i proširujući ovu temu, Josipa je s teoretičarem i istraživačem Tomislavom Medakom razgovarala o različitim modelima konceptualizacije invaliditeta, principu univerzalnog dizajna te o tome kako u vlastitim okruženjima – radnim, aktivističkim i neformalnim – možemo razmišljati o inkluzivnosti.

Podcast uredila i vodila: Josipa Lulić 
Tekstove čitala: Tea Harčević
Produkcija: Audio Store Transonica 

Podcast je nastao u sklopu projekta I to je pitanje kulture? koji provode Udruga za promicanje kultura Kulturtreger kao nositelj i Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva kao partner, u razdoblju od 19. kolovoza 2020. godine do 19. kolovoza 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.342.674,05 HRK, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.141.272,94 HRK. 

Više o Europskim strukturnim i investicijskim fondovima možete saznati ovdje, a o Europskom socijalnom fondu na ovoj poveznici.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 26.05.2022